Kalendula

Gyógyulj növénnyel, ásvánnyal

A színek szervezetre gyakorolt hatása

A színek használata nem új felfedezés. Már az ôsi egyiptomi, indiai és kínai civilizációk emberei is ismerték és használták a színek jótékony erejét. Az egyiptomiak például színes üvegeken és kristályokon átszûrôdô fénnyel gyógyították betegeiket.
Arra is vannak bizonyítékok, hogy az ôsi Kína doktorai citromsárga színnel kezelték a gyomor betegségeit, a skarlátban szenvedôknek pedig azt tanácsolták, hogy viseljenek vörös sálat a nyakukon.

Vörös

izgató és stimuláló, ezért éttermekben azért alkalmazzák, hogy fokozzák a jó hangulatot és növeljék az étvágyat. A vörös fény hatására gyorsabban ver a szívünk és intenzívebb lesz a vérkeringés. Ez utóbbi miatt alkalmas a vírusos vagy bakteriális fertőzések gyógyítására is. Mértékletes használatával új impulzusok érhetnek, a túl sok vörös látványa viszont nyugtalanságot is okozhat. A hiperaktív emberek túl sok vörös színű ruhát ne viseljenek, mert agressziót válthat ki belőlük. Ideális szín a vashiány és a vérszegénység kezelésére. A magas vérnyomásban szenvedőknek, epilepsziásoknak, asztmásaknak nem ajánlott, viszont mindenfajta alulműködés: hideg kéz-láb, impotencia, székrekedés, renyheség, izomgyengeség esetén hasznos lehet a vörös vagy piros szín.

Zöld

A zöld szín nyugtató hatással van az idegrendszere, a kimerültségnél is hatékony, mérsékeli a migrénes fejfájást. A pirossal ellentétes hatású, ugyanis a zöld fényt az jellemzi, hogy tágítja az ereket, vérnyomáscsökkentő hatású. Hatásos a különféle szembetegségek ellen is, mivel igen megnyugtató a szem számára (emiatt és fertőtlenítő hatása miatt használják a műtőkben). A spektrum közepén található, ezért az egyensúly színe. A zöld szín serkenti a nyirokmirigyek működését, és gyorsítja az izomszövet egészséges gyarapodását. Daganatos betegségek kezelésében is ajánlják. Nagyon hatásos lehet klausztrofóbia esetén

Kék

ez a szín a béke és nyugalom érzetét kelti, ezért remekül illik meditációs helyiségekbe, vagy hálószobába falszínnek, mert segíti az ellazulást, ezáltal támogatja az éjszakai pihenést. A kék világosabbá teszi a logikát, megtisztítja a gondolatokat. A színterápiával gyógyítók a kéket a láz és a gyulladások csökkentésére, pajzsmirigy- és gyomorproblémák enyhítésére, gyógyítására használják sikeresen. Jót tesz az idegrendszeri károsodások gyógyításában. Görcsök esetén is segíthet világoskék ruhanemű viselése. Védi a hangszálakat és csökkenti a különféle torokbántalmakat. A kék szín viselése különösen azoknak ajánlott, akiknek a hangjuk a munkaeszközük. A középkék csökkenti a magas vérnyomást, a zúzódások nyomán fellépő bőrpírt és fájdalmat. Enyhíti a fejfájást is. Mindenfajta növekedést, fejlődést segítő szín, amely tanulási problémák esetén is segít. Lehet, hogy ez az oka, amiért a füzetborítók és az iskolaköpenyek hagyományos színe a sötétkék volt. A sötétkék nem ajánlott a depressziósoknak. A pajzsmirigyre, torokra és a tüdőre van nagy hatással. Kiválóan alkalmazható gyermekbetegségek, fülfertőzés, fogzás esetén is.

Sárga

A sárga színű ételek derűt és jókedvet árasztanak. Ha erre van szüksége, fogyasszon minél több barackot, banánt, ananászt, igyon frissen facsart citromlevet! Hat az emésztőszervek és a vese működésére, és a keletiek szerint fokozza a szellemi teljesítőképességet, serkenti az agyi funkciókat. Meleget és lelkesedést sugároz, ezért hasznos az idült reuma kezelésében, és megtisztítja az idegrendszert a megrekedt energiáktól. Elősegíti a test kalcium-feldolgozását is, ezért alkalmas a csontritkulásban szenvedők kezelésére. Számos emésztési zavarban hasznos, így székrekedés, máj- és epehólyag-betegségek, puffadás, hányinger esetén. Használják a fóbiák gyógyításában is. Képes enyhíteni a klimax és a menstruációs tüneteket.

Lila

Nyugtatóan hat az idegekre, ezért jót tesz az álmatlanságban szenvedőknek és az epilepsziásoknak. Gyulladáscsökkentő szín javítja a memóriát, hasznos álmatlanság és magas vérnyomás ellen.

Narancs

Képes növelni a fizikai képességet, mert a narancssárga szín hat a mellékvesére. Ha Ön fáradt, egyen narancsszínű ételeket, fogyasszon narancsszínű italokat! Vitaminhiány esetén különösen hasznos az élénk színű sárgarépaturmix vagy sárgarépalé. Elűzi a depressziót, enyhülést hoz a reumásoknak, általános élénkítő, frissítő. Enyhíti az izomfeszültségeket és görcsöket, hasznos a pajzsmirigy zavarok, a bőrbetegségek s az emésztési zavarok estén is.

Fekete

erőtlenséget okozhat, ha hosszabb ideig viseljük.

Rózsaszín

Magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlott ez a szín.

Fehér

Lábadozás időszakában tanácsos fehér ruhát viselni, mert csökkenti a lázat.

Együnk színeket! A különböző árnyalatok nemcsak a szemünket gyönyörköd­tetik, hanem a lelkünkre, az energiaszintünkre is hatást gyakorolnak. A szín­telen táplálkozás (a fehér kenyér, fehér hús, színtelen italok, fehér rizs) bizonyítottan emésztési zavarokat okoz.

file-20170918-8245-fvelv2.jpg

Ha bővebben olvasnál a témáról, az alábbi két linket ajánlom:

> Színterápia, a betegségek kezelése fénnyel

>> Bioptron színterápia

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyulj-novennyel-asvannyal.blog.hu/api/trackback/id/tr8217778698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalendula

A gyógynövényekkel, gyógyteákkal, gyógynövény-készítményekkel történő gyógyítás a legősibb terápiás módszer a világon, de gyógyíthatunk állatokkal, sőt, ásványokkal is.

süti beállítások módosítása